Ξέρετε από τι γίνεται; Ξέρετε από πού προέρχεται; Ξέρετε πως πίνετε;
Μάθετε περισσότερα για τα προϊόντα μας
Η ιστορία
Η τσικουδιά η αλλιώς ρακή είναι ένα ποτό το οποίο έχει διχάσει λαούς και έθνη. Εθνικό ποτό το χαρακτηρίζουν τόσο Τούρκοι, Αλβανοί και Σέρβοι, ενώ κυρίαρχη θέση έχει σε Βουλγαρία, Βοσνία, Κροατία και Μαυροβούνιο που παράγουν το προϊόν από φρούτα, όπως δαμάσκηνα, βερίκοκα και σταφύλια. Το τελικό προϊόν λέγεται Slivonica….
Ο κάθε λαός για τους δικούς του λόγους και την δική του ιστορία προσπαθεί να κατακτήσει τον τίτλο του δημιουργού. Εδώ ερχόμαστε και εμείς οι Κρητικοί να κατακτήσουμε έδαφος. Η ρακή είναι ένα παραδοσιακό κρητικό ποτό το οποίο εμφανίζεται ήδη από την αρχαία Ελλάδα
Η ονομασία
Τα ρακοκάζανα
Το έθιμο του ρακοκάζανου θεσμοθετήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1920. Δόθηκαν ειδικές άδειες σε αγρότες με στόχο την οικονομική ενίσχυσή τους μέσα από την παραγωγή τσικουδιάς.
Ως πρώτη ύλη στο ρακοκάζανο μπαίνουν τα τσίκουδα ή στράφυλλα (πολτοποιημένα σταφύλια), απομεινάρια του πατήματος των σταφυλιών για να βγει ο μούστος. Καθώς το καζάνι αρχίζει να βράζει, σταγόνα σταγόνα αρχίζει να ρέει το πρώτο σώμα του αποστάγματος, το πρωτοράκι∙ πολύ δυνατή τσικουδιά, σκέτο οινόπνευμα. Όσο συνεχίζεται η απόσταξη, η τσικουδιά παίρνει τις σωστές αναλογίες και βαθμούς. Συνήθως το καζάνι «κλείνει» περίπου στους 18 βαθμούς.
Η μοσχοβολιστή τσικουδιά, αχνιστή ακόμη, δίνει το σύνθημα για τρικούβερτο γλέντι. Η κρητική τσικουδιά δεν είναι απλά ένα τοπικό προϊόν. Είναι η ταυτότητα μιας κουλτούρας και εκφράζει την κρητική φιλοξενία.
Η εμπειρία
Αν κανείς επισκεφτεί την Κρήτη και δεν δοκιμάσει τσικουδιά κερασμένη, λένε πως είναι σαν να μην την επισκέφτηκε ποτέ. Σε κάθε γωνιά της Κρήτης, σε κάθε καφενείο, σε κάθε αυλή, σε κάθε κατώφλι και σε κάθε σπίτι θα συναντήσεις έναν κρητικό που θα θελήσει να σε φιλέψει και να σε κεράσει μια τσικουδιά. Κάπως έτσι αρχίζει το μαγικό ταξίδι στην Κρήτη με μοναδικό σύνθημα πως η ρακή ενώνει.
Αξέχαστη θα είναι η εμπειρία αν καταφέρεις να βρεθείς μια κρύα βραδιά του χειμώνα σε ενα ρακοκάζανο. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να γευτείς και να έρθεις σε επαφή με τα έντονα αρώματα της τσικουδιάς τα οποία θα σε ζαλίσουν και θα σε κάνουν να ταξιδέψεις στους ήχους της κρητικής παραδοσιακής μουσικής και στο γέλιο της όμορφης παρέας.
Και εσύ που είσαι κρητικός και άρα ήδη ξέρεις, τίποτα άλλο πια δεν μένει παρά με μπόλικη ρακή τους φίλους σου να θρέψεις!
Προέλευση
Το ρακόμελο είναι ένα ηδύποτο το οποίο παρασκευάζεται συνδυάζοντας ρακή (τσικουδιά) με μέλι και διάφορα μπαχαρικά, όπως η κανέλα, το γαρίφαλο, το κάρδαμο ή άλλα τοπικά βότανα.
Η ρακή ή τσικουδιά, η διάφανη μυρωδάτη «κυρία» της Κρήτης, δένει αρμονικά με το χρυσαφί γεμάτο αρώματα πευκόμελο, και το αποτέλεσμα είναι ένα ποτό εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, το γνωστό σε όλους ρακόμελο!
Ιδιότητες
Tο ρακόμελο λόγω των δύο βασικών του συστατικών, την τσικουδιά κ το μέλι προσφέρει στον οργανισμό τις ευεργετικές ιδιότητες αυτών. Η τσικουδιά, προϊόν απόσταξης από τα στράφυλλα, τα πατημένα δηλαδή σταφύλια που παραμένουν 40 μέρες σε βαρέλια όπου γίνεται η ζύμωση, είναι ιδιαίτερα χωνευτική ειδικά μετά από ένα πλούσιο σε λιπαρά γεύμα, αλλά και εφόσον ζεσταθεί, προσφέρει άμεση ανακούφιση στον πονόλαιμο. Είναι επίσης καταπραϋντική σε διάφορες μορφές κρυολογημάτων.
Η αλκοολική δύναμη της τσικουδιάς ποικίλλει ανάλογα με τις προτιμήσεις του παραγωγού, ενώ κυμαίνεται από 42-58 αλκοολικούς βαθμούς ( Vol %). Το μέλι, ιδιαίτερα σημαντικό τρόφιμο για τον άνθρωπο, αφού περιέχει φλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά που ασκούν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση. Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, προστατεύει από έλκη κ γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ ανακουφίζει από τον έντονο βήχα και ερεθισμό του λαιμού. Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ένζυμα και αμινοξέα, προσφέροντας πολλά ακόμα οφέλη στον οργανισμό. Το μέλι αναμφισβήτητα συγκαταλέγεται στα τρόφιμα συμμάχους της καλής υγείας, αλλά και της μακροζωίας
Απόλαυση
Τι καλύτερο λοιπόν απο το να μπορείς να συνδυάσεις την διασκέδαση με την υγεία. Το ρακόμελο ειναι γλυκό λόγω του μελιού και ‘’κατεβαίνε εύκολα’’ όπως λέμε εμείς στην Κρήτη. Μπορεί να μην είσαι λάτρης της τσικουδιάς όμως το ρακόμελο θα το αγαπήσεις. Είτε ζεστό είτε κρύο διατηρεί τη γλυκύτητα του και την απίστευτη μυρωδιά που του χαρίζει ο συνδυασμός του μελιού της ρακής και της κανέλας!
Το ρακόμελο είναι ιδανικό για το κρύο, απολαυστικό για να το πιεις αχνιστό, όμως για εσάς που δεν σας αρέσουν τα ζεστά ποτά, μην απογοητεύεστε! Μπορεί να αποτελέσει κ το πιο νόστιμο γλυκό παγωμένο ποτό που θα σε συνοδεύσει ακόμα και το καλοκαίρι!
Μπορεί να ξεκινήσεις πίνοντας ένα καραφάκι για να ζεσταθείς, και έπειτα να μαγευτείς! Και ‘συ φίλε Κρητικέ, πόσες φορές έχεις βρεθεί με φίλους σου παρέα και με ρακόμελο να πεις πως πέρασες ωραία!!
Προέλευση
Ρακίτο είναι ένα ηδύποτο το οποίο αποτελείται από τσικουδιά, διάφορα Κρητικά βότανα και μέλι. Μια καινούρια καινοτομία και ιδέα έρχεται για να βάλει τη δική μας υπογραφή και πινελιά στην ποτοποιία μας.
Πίνοντας Ρακίτο θα ζήσετε μια πρωτόγνωρη εμπειρία αφού η ποικιλία των βοτάνων και οι άπειροι συνδυασμοί δημιουργούν μία έκρηξη γεύσεων την οποία δεν έχετε γευτεί ποτέ ξανά.
Το Ρακίτο έχει χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ (15 αλκοολικούς βαθμούς) και είναι ο απόλυτος συνδυασμός τσικουδιάς, μελιού και ένα σωρό κρητικών βοτάνων τα οποία καλλιεργούνται στα κρητικά βουνά. Δίκταμο, μαντζουράνα, φασκόμηλο, θυμάρι, δενδρολίβανο, χαμομήλι , κανέλα είναι μερικά από αυτά. Αν δεν τα έχεις πλησιάσει κοντά στην μύτη σου δεν μπορείς να νιώσεις την αγριάδα τους.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Βασικά συστατικά στο Ρακίτο είναι η τσικουδιά τα Κρητικά βότανα και το μέλι, η τσικουδιά αποτελεί άμεσο σύμμαχο σε πολλά κρυολογήματα και το μέλι με συνδυασμό τα Κρητικά βότανα ανακουφίζει από τον έντονο βήχα και τον ερεθισμό του λαιμού.
Το Δίκταμο (η έρωντας) είναι ένα ενδημικό φυτό που συναντάται στην Κρήτη και χρησιμοποιείται ως ρόφημα, έχει αντισηπτική δράση, τονωτική και αντισπασμωδική.
Η μαντζουράνα είναι συγγενικό φυτό με τη ρίγανη, από τα φύλλα του φυτού λαμβάνεται αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό και αντισπασμωδικό, είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια όπου την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο κατά στομαχικών και εντερικών ενοχλήσεων, αλλά και ως χωνευτικό.
Το φασκόμηλο έχει έντονη αρωματική οσμή και καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψημα και ως καρύκευμα.
Το ρόφημα από θυμάρι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας.
Βράζοντας το δεντρολίβανο ως ρόφημα βοηθάει να θεραπευτεί η καύση του στομάχου.
Το χαμομήλι έχει ηρεμιστικές, τονωτικές αλλά και αντισηπτικές και εντομοκτόνες ιδιότητες
Τέλος η κανέλα είναι ένα δημοφιλές άρτυμα σε πολλά αλκοολούχα ποτά.
Απόλαυση
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Το ούζο είναι ποτό που παράγεται από την απόσταξη σιτηρών. Τοποθετείται σε χάλκινα καζάνια (αμβύκες) και αρωματίζεται μέσω της διαδικασίας της απόσταξης με βότανα και καρπούς (όπως γλυκάνισος, μαστίχα, κανέλα, κορίανδρος, μέντα, πιπερόριζα, κάρδαμο, γαρύφαλλο, φλαμούρι) , με κυρίαρχο το γλυκάνισο που του δίνει αυτή τη χαρακτηριστική γεύση. Η απόσταξη ξεκινάει όταν το υγρό αυτό μείγμα φτάσει τους 80° C.
Το ούζο είναι το ποτό που εκφράζει όσο κανένα άλλο την νοοτροπία και την κουλτούρα της καθημερινότητας του Έλληνα.
Το ούζο αγαπήθηκε από Έλληνες και ξένους και έχει χαρακτηριστεί το εθνικό ποτό της Ελλάδας. Σήμερα, το όνομα και η προέλευση του Ούζου προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ,κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να παραχθεί πουθενά αλλού, παρά μόνο στην Ελλάδα.
Η ονομασία
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
ΑΠΟΛΑΥΣΗ
Το ούζο σερβίρεται σε ψηλόλιγνα ποτήρια και προστίθεται σε αυτό δροσερό νερό ή και πάγος. Ο ενδεδειγμένος τρόπος σερβιρίσματος είναι: Πρώτα η προσθήκη του ούζου στο ποτήρι, στη συνέχεια η προσθήκη κρύου νερού και στο τέλος, αν το επιθυμούμε, η προσθήκη του πάγου. Με τον τρόπο αυτό κρυώνει σταδιακά το ούζο, εξασφαλίζοντας καλύτερη απελευθέρωση των αρωμάτων του. Μετά την προσθήκη νερού το ούζο εμφανίζει χαρακτηριστικό γαλάκτωμα, που οφείλεται στο γλυκάνισο που περιέχει.
Τα αιθέρια έλαια των αρωματικών συστατικών που αλλιώς ονομάζονται τερπένια, διαλύονται με το νερό και δίνουν το λευκό-θολό χρώμα.
Το ούζο το έχουμε συνδυάσει με καλή παρέα, νόστιμους μεζέδες και ήλιο ενώ πολλά Ελληνικά τραγούδια αναφέρονται σ’ αυτό με τους καλύτερους στίχους. «Καλοκαιράκι στην Ελλάδα, σε μια Ελληνική Ταβέρνα με θέα το απέραντο γαλάζιο, το συρτάκι να ακούγεται στα ηχεία και τα η μυρωδιά από τα χταπόδια να μας σπάει τη μύτη! Άρωμα Ελλάδας!!!!»
CRETAN QUALITY
Δημιουργήσουμε κορυφαία οινοπνευματώδη ποτά παντρεύοντας την παράδοση με την σύγχρονη τάση.