Ρακίτο Κρήτης


Το Ρακίτο έχει χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ (15 αλκοολικούς βαθμούς) και είναι ο απόλυτος συνδυασμός τσικουδιάς, μελιού και ένα σωρό κρητικών βοτάνων τα οποία καλλιεργούνται στα κρητικά βουνά. Δίκταμο, μαντζουράνα, φασκόμηλο, θυμάρι, δενδρολίβανο, χαμομήλι , κανέλα είναι μερικά από αυτά. Αν δεν τα έχεις πλησιάσει κοντά στην μύτη σου δεν μπορείς να νιώσεις την αγριάδα τους.

Βασικά συστατικά στο Ρακίτο Κρήτης ειναι η τσικουδιά τα Κρητικά βότανα και το μέλι, η τσικουδιά αποτελεί άμεσο σύμμαχο σε πολλά κρυολογήματα και το μέλι με συνδυασμό τα Κρητικά βότανα ανακουφίζει από τον έντονο βήχα και τον ερεθισμό του λαιμού.

Το Δίκταμο (η έρωντας) είναι ένα ενδημικό φυτό που συναντάται στην Κρήτη και χρησιμοποιείται ως ρόφημα, έχει αντισηπτική δράση, τονωτική και αντισπασμωδική.

Η μαντζουράνα είναι συγγενικό φυτό με τη ρίγανη,  από τα φύλλα του φυτού λαμβάνεται αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό και αντισπασμωδικό, είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια όπου την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο κατά στομαχικών και εντερικών ενοχλήσεων, αλλά και ως χωνευτικό.

Το φασκόμηλο έχει έντονη αρωματική οσμή και καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψημα και ως καρύκευμα.

Το ρόφημα από θυμάρι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας.

Βράζοντας το δεντρολίβανο ως ρόφημα βοηθάει να θεραπευτεί η καύση του στομάχου.

Το χαμομήλι έχει ηρεμιστικές, τονωτικές αλλά και αντισηπτικές και εντομοκτόνες ιδιότητες

Τέλος η κανέλα είναι ένα δημοφιλές άρτυμα σε πολλά αλκοολούχα ποτά.

Απόλαυση

Το εκχύλισμα που παράγεται από τους παραπάνω εκρηκτικούς  συνδυασμούς μας χαρίζει ένα ιδιαίτερο αλκοολούχο ποτό το λεγόμενο Ρακίτο Κρήτης. Η γεύση η μυρωδιά και τα αρώματα που ξεπηδούν σε κάνουν να μην μπορείς να αντισταθείς στην απόλαυση του. Πίνεται ζεστό και κρύο ενώ παράλληλα μπορεί να συνδυαστεί με βότκα, ρούμι και τζίν. Το Ρακίτο Κρήτης δεν αποτελεί μόνο ένα ηδύποτο αλλά και ένα θεραπευτικό εκχύλισμα. Και αν ακόμα δεν έχεις πιστεί τίποτα άλλο δεν μένει παρα να το δοκιμάσεις και η φαντασία να γίνει πραγματικότητα στον δικο σου ουρανίσκο!