Ούζο Κρήτης


Το ούζο είναι το ποτό που εκφράζει όσο κανένα άλλο την νοοτροπία και την κουλτούρα της καθημερινότητας του Έλληνα.

Αγαπήθηκε από Έλληνες και ξένους και έχει χαρακτηριστεί το εθνικό ποτό της Ελλάδας. Σήμερα, το όνομα και η προέλευση του Ούζου προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ,κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να παραχθεί πουθενά αλλού, παρά μόνο στην Ελλάδα.

Η ονομασία

Η προέλευση της ονομασίας του ούζου δεν είναι γνωστή με απόλυτη σιγουριά. Έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις για την προέλευση της λέξης ούζο. Αρχικά ονομαζόταν «τσίπουρο μεταβρασμένο». Θεωρούνταν εκλεκτό ποτό, γι’ αυτό και διαδόθηκε άμεσα και υπήρξε ζήτηση από το εξωτερικό. Σε μια παρτίδα με κατεύθυνση το εξωτερικό, η μεταφορική εταιρεία έγραψε πάνω σε κούτες που περιείχαν καλής ποιότητας τσίπουρο «USO MASSALIA» δηλαδή προς χρήση στη Μασσαλία. Για χρόνια, το uso Massala σήμαινε τσίπουρο εξαιρετικής ποιότητας και στη συνέχεια καθιερώθηκε η ονομασία «ούζο», για το τσίπουρο που είχε έντονη μυρωδιά, ήταν δηλαδή πολύ αρωματισμένο και πρόκειται για το σημερινό ούζο.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Ο γλυκάνισος βοηθά στη σωστή λειτουργία του εντέρου, ενώ συμβάλλει και στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές, προστατεύει τα κύτταρα από παθήσεις, μεταξύ των οποίων η καρδιοπάθεια, κάποιες μορφές καρκίνου και άλλες νευρολογικές ασθένειες. Τα συστατικά του ούζου καταπολεμούν παθήσεις του ήπατος και ανακουφίζουν τους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Crohn. Έχει τη ιδιότητα να διαστέλλει τα αγγεία και με αυτό τον τρόπο μειώνει την αρτηριακή πίεση.

ΑΠΌΛΑΥΣΗ

Σερβίρεται σε ψηλόλιγνα ποτήρια και προστίθεται σε αυτό δροσερό νερό ή και πάγος. Ο ενδεδειγμένος τρόπος σερβιρίσματος είναι: Πρώτα η προσθήκη του ούζου στο ποτήρι, στη συνέχεια η προσθήκη κρύου νερού και στο τέλος, αν το επιθυμούμε, η προσθήκη του πάγου. Με τον τρόπο αυτό κρυώνει σταδιακά, εξασφαλίζοντας καλύτερη απελευθέρωση των αρωμάτων του. Μετά την προσθήκη νερού εμφανίζει χαρακτηριστικό γαλάκτωμα, που οφείλεται στο γλυκάνισο που περιέχει.

Τα αιθέρια έλαια των αρωματικών συστατικών που αλλιώς ονομάζονται τερπένια, διαλύονται με το νερό και δίνουν το λευκό-θολό χρώμα.

 

Το έχουμε συνδυάσει με καλή παρέα, νόστιμους μεζέδες και ήλιο ενώ πολλά Ελληνικά τραγούδια αναφέρονται σ’ αυτό με τους καλύτερους στίχους. «Καλοκαιράκι στην Ελλάδα, σε μια Ελληνική Ταβέρνα με θέα το απέραντο γαλάζιο, το συρτάκι να ακούγεται στα ηχεία και τα η μυρωδιά από τα χταπόδια να μας σπάει τη μύτη! Άρωμα Ελλάδας!!!!»